Pyszne receptury na kemping
Przygotowanie kempingowej kuchenki
“Niebo w gębie” na szlaku

Kemping, wycieczka piesza nie musi oznaczać spożywania tylko suchych kanapek i niezdrowych konserw. Co można zjeść?

Wczasy w ośrodku kempingowym dają możliwość zorganizowania domu, poza domem. Tak więc ugotować można niemal wszystko, a ograniczać mogą tylko czas, budżet na jedzenie i przybory w kuchni, których można posiadać więcej niż przeciętnie. Z kolei na jednodniowej wycieczce pieszej, można obejść się z gotowaniem, oszczędzając przy tym miejsce w plecaku i czas. Więcej ograniczeń pojawia się na pieszej, kilkudniowej wyprawie. Na długodystansowej wyprawie zwraca się uwagę na wagę bagażu, więc ilość przyborów do spożywania żywności i samej żywności ma znaczenie.

Przed wyjściem w trasę, zaplanuj dla siebie i swoich fizycznych możliwości każdy posiłek dnia, spisz je na kartce, np. Dzień nr 1: Śniadanie, Obiad, Kolacja; Dzień nr 2 … . Przygotuj posiłki w domu i najlepiej niech nie zawierają dużo wody i nie były łatwo psujące się. Próżniowe worki (brak powietrza) i brak wody w żywności to naturalne konserwanty. Skompresuj opakowania z żywnością, aby zabierały mniej miejsca w plecaku.

A reszta tej porady...

oraz mnóstwo innych wskazówek prosto z podróży, w pełnej wersji do ściągnięcia.